Terra rara

terra rara
subclasse deelement químic Modifica
nom curtree, rem Modifica
descrit per la fontDiccionari Enciclopèdic Brockhaus i Efron, Diccionari Enciclopèdic Brockhaus i Efron, Petit Diccionari Enciclopèdic Brockhaus i Efron, Encyclopædia Britannica Modifica

Les terres rares són un conjunt de disset elements químics, metalls, amb propietats semblants que inclou l'escandi i l'itri del grup 3 de la taula periòdica i els quinze elements de la sèrie dels lantanoides (La, Ce, Pr, Nd, Pm, Sm, Eu, Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb i Lu).[1] Són algunes de les primeres matèries estratègiques en l'economia mundial.

Es van descobrir al llarg del segle xix, però no va ser fins al Projecte Manhattan, en la dècada de 1940, que se'ls va poder purificar industrialment. En la dècada de 1970 l'itri va trobar una aplicació massiva en la fabricació de fosforòfors dels tubs de raigs catòdics emprats en les pantalles dels televisors en color. Poc a poc es van fer indispensables principalment en tres àmbits: l'electrònica de consum; la indústria armamentística, en especial els sistemes de comunicació adherits a míssils i a drons, i el sector de l'energia neta, ja que formen part dels potents imants que s'usen en els motors dels cotxes híbrids o en els aerogeneradors.[2]

Alguns d'aquests metalls són, al contrari del que suggereix el nom, força abundants a l'escorça terrestre, però no es troben en grans acumulacions sinó que estan dispersos i combinats amb altres elements:[3] a la mina xinesa més rica, cal extraure 1.000 kg de mineral brut per a obtenir 60 kg de metalls rars.[4] L'abundància del ceri és, per exemple, d'unes 48 parts per milió (ppm),[5] mentre que la de tuli i luteci és de només 0,5 ppm. En la seva forma elemental, les terres rares tenen un aspecte metàl·lic i són bastant tendres, mal·leables i dúctils. Aquests elements són químicament molt reactius, especialment a altes temperatures o quan es molen.

  1. «Terra rara». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Canals, Clàudia. «El curiós cas de les terres rares: la crisi que no serà». A: Dossier: Primeres matèries, font de creixement. Caixabank, juliol-agost de 2014, p. 34-35. 
  3. Closa, Daniel «Terres rares no tan rares». Ara Ciència, 19-12-2011. Arxivat de l'original el 2019-08-08 [Consulta: 8 agost 2019]. Arxivat 2019-08-08 a Wayback Machine.
  4. Font & Méndez, 2016, p. 104.
  5. «Lanthane et lanthanides». Encyclopædia Universalis. [Consulta: 16 març 2015].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search